browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Kooktijd eiKooktijd ei

In Nederland is het de gewoonte een ei op twee verschillende manieren te koken. De één wil zijn ei graag zacht gekookt en de ander houd meer van een hard gekookt ei. De hardheid is afhankelijk van de kooktijd ei. Vaak wordt bij het ontbijt een zacht gekookt ei gegeten, door het ei niet te lang te koken zorg je ervoor dat het ei nog lekker sappig van binnen blijft. Wanneer je een ei wilt gebruiken voor bijvoorbeeld in een salade of op een broodje gezond, is het verstandig het ei wat langer te laten koken. Bij een langere kooktijd is het ei een stuk steviger en makkelijker te bewerken. De kooktijd ei van een zacht gekookt ei is 4 tot 5 minuten. De kooktijd van een hard gekookt ei is tussen de 6 en 8 minuten. Het principe van het ei koken is simpelweg; hoe langer de kooktijd van het ei, hoe steviger de dooier.

Zacht gekookt of hard gekookt

Zoals hierboven al is aangegeven wordt een zacht gekookt ei vaak voor het ontbijt gebruikt en een hard gekookt ei wordt vaak gebruikt voor een salade. Toch is het belangrijk te weten dat de dooier van een zacht gekookt ei gedeeltelijk rauw is doordat de kooktijd ei korter is. Voor sommige mensen kan het schadelijk wezen om eieren te eten die niet langer dan 5 minuten gekookt zijn. Een grote groep van deze mensen zijn zwangere vrouwen, die moeten op advies van de dokter goed opletten dat ze geen rauwe eieren eten. Bij een hard gekookt ei moet je goed opletten dat de kooktijd van het ei niet langer is dan 8 minuten. Na deze 8 minuten kookt het ei te lang en gaat hij verkleuren. Wanneer een ei te lang heeft gekookt word de dooier een beetje grijzig en korrelig met als gevolg dat de smaak er flink op achteruit gaat.

 

 

kooktijd ei

kooktijd ei